Մինչ Շանթը պատրաստվում է բովարան տանել կանաչ սուրճի հատիկները, Արթուրն արդեն բովածն է աղում՝ v60 ֆիլտրված սուրճը ստանալու համար: Արթուր Լյումենն ու Շանթ Ղազարը Lumen Coffee սրճարան-խանութի հիմնադիրներն են, ասում են՝ սիրում են սեփական ձեռքով պատրաստել իրենց հաճախորդների երազած սուրճը:
Շանթ Ղազարը | Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս
Երեւանի կենտրոնի բակերից մեկի անկյունում «թաքնված» Lumen Coffee-ի համային նոտարներն արդեն վաղուց սրճարանի պատերից շատ հեռու են տարածվել: Հիմնադիրները GastroVino-ին ծանոթացրել են 2021 թվականի մարտին բացված սրճարան-խանութի ստեղծման պատմությանը եւ ներկայացրել սուրճի պատրաստման ամբողջ շղթան՝ կանաչ սուրճից մինչեւ բաժակ:
Բաժակով սուրճի նախավաճառքը
Արթուր. Մասնագիտացված սրճարան-խանութ բացելու գաղափարն առաջացավ 2020-ին՝ Շանթի հետ ծանոթանալուց հետո, ով 7 տարի սուրճի բարիստա է աշխատել, որից վերջին 4 տարին՝ Հալեպում: Նրա հետ կոնցեպտը մշակեցինք, հասկացանք՝ մեզ ինչ է պետք եւ ինչից սկսել:
Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս
Աշխատանքներին անցնելուց մի քանի օր հետո համավարակային իրավիճակը մեզ հարցի առաջ կանգնեցրեց՝ շարունակե՞լ նախագիծը, թե՞ ոչ, քանի որ մեր ֆինանսական աղբյուրները դադարեցին գործել: Այնուամենայնիվ, որոշեցինք չհանձնվել եւ սրճարանի բացման համար անհրաժեշտ միջոցները գտնել crowdfunding-ի միջոցով, ինչը մեզ մոտ մի քիչ ստանդարտներից դուրս ստացվեց:
Արթուր Լյումենը | Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս
2020-ի օգոստոսին հայտարարեցինք crowdfunding-ի մեր գաղափարի՝ 40% զեղչի կտրոնով սուրճի նախավաճառք մասին: Այսինքն՝ մարդիկ նախապես գնում էին իրենց սուրճը, իսկ այն վերցնում բացվելուց հետո: Այս գաղափարը հետաքրքրեց ոչ միայն անհատներին, այլեւ մեծ ընկերություններին, որոնք իրենց աշխատակիցներին բաժակով սուրճ հյուրասիրեցին:
Արթուր Լյումենը | Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս
Ֆլեշմոբի մեկնարկից մինչեւ այսօր Lumen Coffee-ի վաճառած բաժակով սուրճի քանակն արդեն հասել է շուրջ 34 հազարի:
Կանաչ սուրճը՝ Եթովպիայից, Եմենից, Քենիայից...
Արթուր. Lumen Coffee-ում կանաչ սուրճ ներկրում ենք Եմենից, Եթովպիայից, Քենիայից, Կոստա Ռիկայից: Շուտով սուրճ կբերենք նաեւ Կոլումբիայից:
Ներկրում ենք միայն 100% արաբիկա տեսակի սուրճ: Ի տարբերություն ռոբուստայի, արաբիկան ավելի նուրբ սուրճ է, եւ դրա աճեցման համար ավելի մեղմ պայմաններ ու հատուկ բարձրություն է անհրաժեշտ: Արաբիկան հիմնականում աճում է հասարակածի վրա ընկնող երկրներում, որտեղ ջերմաստիճանը շատ չի տատանվում: Այն հարուստ է շատ տարբեր համերով եւ յուրաքանչյուր երկրի արաբիկա իր համային նոտաներն ունի:
Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս
Մինչ մեզ անհրաժեշտ քանակությամբ սուրճ պատվիրելը, օնլայն caping score ենք անում, այսինքն՝ նայում ենք բոլոր պարամետրերը՝ որ երկրից է, ով է ֆերմերը, ընտրում ենք մոտ 10-15 տեսակի սուրճ, պատվիրում ենք փոքրիկ փաթեթներով՝ մոտ 250 գրամ կամ կես կիլոգրամ, բովում ենք մեզ մոտ, եթե արդարացնում է սպասելիքները, արդեն մեծ քանակությամբ ենք պատվիրում:
Բովումը
Շանթ. Ներկրած կանաչ սուրճը պահում ենք մեր բովարանի վերեւի հատվածում: Այն պետք է պահվի 25-ից ցածր ջերմաստիճանում՝ 6 ամսից մինչեւ 2 տարի, դրանից հետո կանաչ սուրճը կորցնում է իր համային հատկությունները:
Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս
Մինչ բովելն ու բովելուց հետո սուրճի համի վրա շատ բաներ կարող են ազդեցություն ունենալ՝ սկսած այն բանից, թե բերքը հավաքելուց հետո ինչպես է առանձնացվել դրա վրայի կեղեւը: Սուրճի երկրներում այն հիմնականում առանձնացնում են երկու տարբերակով՝ washed (լվանալով) եւ natural (բնական ճանապարհով):
Washed-ի դեպքում սուրճը հատուկ ապարատի միջոցով լվանում են եւ վրայից կեղեւը դուրս է գալիս: Natural-ի դեպքում լցնում են հատուկ ծղոտե սեղանների վրա, որտեղ մնում է 3-4 շաբաթ, այնուհետեւ բնական ճանապարհով դուրս է գալիս կեղեւը: Այս դեպքում կեղեւի մրգային համերը մտնում են սուրճի մեջ:
Շանթ Ղազարը | Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս
Արթուր. Սուրճը չես կարող բովել, անմիջապես հետո աղալ եւ խմել: Իսկական համերը փոխանցելու համար բովելուց հետո այն պետք է 2-3 օր թողնել, որպեսզի գազերը դուրս գան, համերը ստաբիլանան, նոր միայն պիտանի դառնա խմելու համար:
Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս
Սովորաբար բովելուց, աղալուց հետո քափինգ ենք անում. հատուկ լայն գդալներով վերցնում ենք բաժակի մեջ լցված սուրճը, նրանից հոտ քաշում եւ հատուկ ձայնով կում անում հեղուկը: Այդ կերպ սկսում ես դրա համային բոլոր նոտաները զգալ: Այս պրոցեսին կարող են մասնակցել նաեւ մեր հաճախորդները:
Պատրաստման եղանակները՝ 30 վայրկյանից 24 ժամ
Արթուր. Մեր մենյուում ներկայացված 12 տեսակ սուրճերից յուրաքանչյուրն իր պատրաստման առանձնահատուկ եղանակն ունի՝ քեմեքս, աէրոպրեսս, քոլդբրյու եւ այլն: Մեզ մոտ ամենակարճ պատրաստման եղանակն էսպրեսոյինն է՝ մոտ 27-30 վայրկյան: Սուրճ ունենք, որի պատրաստումը տեւում է 24 ժամ: Սուրճը լցնում ենք հատուկ տարայի մեջ, ջուր ավելացնում, թողնում 24 ժամ թրմվելու: Այսինքն՝ տվյալ օրը սարքում ենք հաջորդ օրվա համար:
Շանթ Ղազարը | Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս
Սուրճ ունենք, որը պատրասվում է 6 ժամվա ընթացքում: Աղացած սուրճը լցվում է հատուկ տարայի մեջ, իսկ դրա վերեւում կախված մեկ այլ տարայից ջուրը 5 վայրկյանը մեկ կաթիլ-կաթիլ թափվում է սուրճի վրա, 6 ժամվա ընթացքում «հավաքվում» է պատրաստի սուրճը:
Սովորեցնել սիրել սուրճը
Շանթ. Լավ սուրճ պատրաստելու համար երկու բան է պետք՝ սուրճի «գիտություն» եւ տեխնիկա: «Գիտությունը» սովորել եմ Լիբանանում, իսկ տեխնիկան ու արագությունը՝ Հայաստանում: Հիմա այդ երկուսի կիրառումը փորձում եմ տալ մեր հաճախորդներին՝ այսինքն` սովորեցնել ոչ միայն համեղ սուրճ ընտրել, այլեւ սիրել դրա պատրաստման ողջ շղթան:
Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս
Արթուր. Երբ հաճախորդին պատմում ես իր համար պատրաստվող սուրճի մասին, նա ավելի շատ է սկսում սիրել այն, ստացած ինֆորմացիան ավելի է մոտեցնում մարդուն սուրճին:
Արթուր Լյումենն ու Շանթ Ղազարը | Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս
Շուտով կսկսենք նաեւ փոքրիկ տեսահոլովակներ պատրաստել, որտեղ կպատմենք՝ ինչպես տան պայմաններում ճիշտ սուրճ պատրաստել, ինչպես սուրճը պահել տանը, որպեսզի համը մաքսիմալ պահպանվի եւ կարողանան զգալ այն:
Արփի Ջիլավյան
Լուսանկարները՝ Էմին Արիստակեսյանի
Կարծիքներ
Հարգելի այցելուներ, այստեղ դուք կարող եք տեղադրել ձեր կարծիքը տվյալ նյութի վերաբերյալ` օգտագործելուվ Facebook-ի ձեր account-ը: Խնդրում ենք լինել կոռեկտ եւ հետեւել մեր պարզ կանոներին. արգելվում է տեղադրել թեմային չվերաբերող մեկնաբանություններ, գովազդային նյութեր, վիրավորանքներ եւ հայհոյանքներ: Խմբագրությունն իրավունք է վերապահում ջնջել մեկնաբանությունները` նշված կանոնները խախտելու դեպքում: