Օգոստոսի 13-ին կառավարության ընդունած կորոնավիրուսի տնտեսական հետեւանքների չեզոքացման 23-րդ միջոցառման նպատակն է օժանդակել զբոսաշրջությանն առնչվող առանձին ոլորտների տնտեսավարողներին՝ գործունեության շարունակականության եւ աշխատատեղերի պահպանման համար: Ծրագիրը մշակվել է կառավարության եւ Ռեստորանների հայկական միության համատեղ քննարկումների արդյունքում:
Միության գործադիր տնօրեն Վահե Գեւորգյանը GastroVino-ին պատմել է՝ որքանով է միջոցառումն արդյունավետ ոլորտի համար:
Սուբսիդավորումը՝ մոտ 25% եւ 33%
Միջոցառումն ունի հստակ ուղղություն, այն է՝ բիզնեսին աշխատատեղերի պահպանման ազդակ տալ: Նախատեսված աջակցությունն աշխատավարձային ֆոնդի պահպանման, եւ հնարավորության դեպքում նաեւ աշխատավարձերի բարձրացման համար է:
Ծրագրի ժամկետն 9 ամիս է, որը համաճարակին առնչվող միջոցառումներից ամենաերկարաժամկետն է:
Միջոցառման շրջանակում աշխատավարձային ֆոնդի մոտ 33 %-ի աջակցություն է տրամադրվելու է այն բիզնեսներին, որոնք պահպանել են իրենց աշխատատեղերի առնվազն 70 %-ը: Ի դեպ, մեր միության անդամ ընկերությունների մեծ մասը համապատասխանում է այս չափորոշչին:
25 %-ի չափով աջակցություն կտրամադրվի այն ընկերություններին, որոնք պահպանել են աշխատատեղերի 20-ից 70 %-ը:
«Պանդոկ Երեւան» ռեստորանում | Լուսանկարը՝ «Երեմյան Պրոջեքթս»
Նման առաջարկ մենք կառավարությանն արել էինք դեռեւս մարտ ամսվա վերջին: Մենք խոսում էինք աշխատավարձերի 50% սուբսիդավորման մասին, սակայն քննարկումների ընթացքում 2-3 անգամ որոշ ոլորտներ ստացան 20-ական %-ով փոխհատուցում ավելի կարճաժամկետ կտրվածքով:
Պատրաստվելով հաջորդ տարվան
Կարծում եմ, ծրագիրն իսկապես հաջողված է: Մենք հասկանում ենք, որ այն չի կարող լուծել բոլոր խնդիրները եւ չենք էլ հավակնում, որ կառավարությունը պետք է ամբողջապես այդ բեռն իր վրա վերցնի:
Ոլորտը կսկսի վերականգնվել ենթադրաբար հաջորդ տարի, երբ երկրում կրկին կմեծանա զբոսաշրջիկների հոսքը: Տեղաբնակները եւս սոցիալական խնդիրներից ելնելով սահմանափակել են իրենց այցելությունները ռեստորաններ եւ այլ ժամանցի վայրեր, սակայն գալիք տարում հույս ունենք հաճախորդների այս հոսքը եւս կվերականգնվի:
Ծրագրով բիզնեսը կկարողանա պահպանել իր աշխատատեղերը եւ պատրաստվել գալիք տարում ավելի շահեկան մրցակցային դիրքերում լինել՝ գնալով իր զարգացման ծրագրերի հետեւից:
Աշխատատեղերի վերականգնման խթան
Այս ծրագիրը կարեւորում ենք պետություն-մասնավոր համագործակցության առումով, քանի որ այն լավ գործընկերության օրինակ է, որտեղ պետք է լինենք թափանցիկ եւ անկեղծ:
Wine Republic ռեստորանում | Լուսանկարը՝ Wine Republic
Միջոցառմամբ ցանկանում ենք խրախուսել աշխատատեղերի պահպանումը: Եթե ռեստորանի կամ որեւէ այլ բիզնեսի պահպանած աշխատատեղերն, օրինակ, կազմում են 19 %, նա կարող է վերականգնել իր աշխատատեղերն ու ստանալ աջակցությունը՝ մինչեւ օգոստոսի 20-ը ներկայացնելով համապատասխան փաստաթղթերը: Սա շարժառիթ է բիզնեսի համար վերականգնելու իր աշխատակիցներին, ընդ որում՝ յուրաքանչյուր ամիս աջակցության չափը կարող է փոխվել, եթե պահպանված աշխատատեղերի թիվը գերազանցի 70 %-ը:
Հավասար պայմաններ
Փորձել ենք այնպես անել, որ ծրագիրն արդար լինի բոլորի համար: Չենք տարանջատել ոլորտի այն ներկայացուցիչներին, որոնք այժմ շրջանառության առումով համեմատաբար շահեկան դիրքերում են՝ բիզնեսի առանձնահատկությունների եւ ինքնատիպության շնորհիվ: Նրանք եւս կկարողանան օգտվել ծրագրից ճիշտ այնպես, ինչպես առավել տուժածները:
Բանակցությունների ընթացքում անդրադարձել ենք նաեւ հարսանյաց սրահների խնդիրներին: Առաջարկությունների մի մասը վերաբերել է քայլ առ քայլ խնջույքների եւ միջոցառումների թույլատրմանը: Շուտով պարետատունը կհրապարակի փոփոխված կանոնները, կթույլատրվի միջոցառում կազմակերպել մինչեւ 40 անձի մասնակցությամբ, ինչպես նաեւ կմեծացվի մեկ սեղանի շուրջ գտնվողների թիվը:
Մոտ երկու շաբաթ անց այս կանոնները կվերանայվեն եւ եթե վարակի տարածման տեմպի նվազումը շարունակվի, քայլ առ քայլ սահմանափակումներն առավել կմեղմանան:
Գայանե Ենոքյան
Կարծիքներ
Հարգելի այցելուներ, այստեղ դուք կարող եք տեղադրել ձեր կարծիքը տվյալ նյութի վերաբերյալ` օգտագործելուվ Facebook-ի ձեր account-ը: Խնդրում ենք լինել կոռեկտ եւ հետեւել մեր պարզ կանոներին. արգելվում է տեղադրել թեմային չվերաբերող մեկնաբանություններ, գովազդային նյութեր, վիրավորանքներ եւ հայհոյանքներ: Խմբագրությունն իրավունք է վերապահում ջնջել մեկնաբանությունները` նշված կանոնները խախտելու դեպքում: