×

Դավիթ Երեմյանը Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս

Դավիթ Երեմյան. Նպատակս արժեք ստեղծելն է, ոչ թե փող աշխատելը

Բիզնես սկսելիս՝ երազանքի եւ ոչ թե փողի հետեւից գնալ. «Երեմյան Փրոջեքթս» ընկերության գլխավոր տնօրեն Դավիթ Երեմյանի խորհուրդն է երիտասարդներին: «Կրպակային» բիզնեսից մինչեւ մեծ նախագծերի, ձախողումների ու անընդհատ ծնվող նպատակների մասին Դավիթ Երեմյանը 2019թ. փետրվարի 15-ին զրուցել է Առաջնորդության դպրոցի ուսանողների հետ:

Պատանի բիզնեսմենը

Իմ անցած ճանապարհը շատ է տարբերվում այն գործարարների ճանապարհից, որոնք ղեկավար են դարձել կրթության շնորհիվ: Իմ մանկությունը համընկել է «մութ ու ցուրտ տարիների», Խորհրդային Միության փլուզման հետ: Հայրս ուսուցիչ էր, մայրս՝ տնային տնտեսուհի, եւ այդ փոփոխությունները մի քիչ դժվար ընկալելի էր իրենց համար:

Դավիթ Երեմյանը եւ Առաջնորդության դպրոցի ուսանողները Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս


11-12 տարեկան էի ու հասկացա, որ ընտանիքիս օգնելու կարիք կա: Այդ տարիքից աշխատել եմ. «սեղանիկ» եմ ունեցել, գումար էի փոխում, վաուչեր առնում-ծախում, Սադախլո գնում-գալիս: Բոլորը բերում էին տուփերով քաղցրավենիք, որը շատ տեղ էր զբաղեցնում: Ես բերում էի մի քանի պարկ հասարակ տոպրակ: Շատ արագ սպառվում էր, եւ քիչ գումար ներդնելով՝ մեծ եկամուտ էի ստանում: 15 տարեկանում արդեն գետնանուշի արտադրամաս էի հիմնել ընկերներիս հետ: Զորակոչվելիս՝ արտադրամասը թողեցի իրենց: Հետ եկա, տեսա, որ չեն կարողացել արդյունավետ աշխատեցնել եւ փակվել էր:

Բիզնես՝ տնտեսված 100 դրամներով

Պետք էր մի բան անել, իսկ ես գումար չունեի: Քույրիկս մի քանի հարյուր դոլար տվեց: «Ռոսիա» կինոթատրոնի հարեւանությամբ էինք ապրում, գետնանցումում եւս մի աշխատողի հետ խորովածանոց բացեցի: Երկու սկզբունք էի որդեգրել՝ լինել շատ կարգապահ եւ տնտեսող: Հիմա մտածում եմ՝ արժե՞ր այդքան խիստ լինել ինքս իմ նկատմամբ: «Գումի» շուկայից 30-40 կգ գնումները ամեն օր «Ռոսիա» էր հասցնում ձեռքով, ափսոսում էի 100 դրամ տալ, երթուղային նստել: Կարճ ժամանակում ունեցա 4 կրպակ, հետո «Ռոսիայի» մոտ խաչապուրիանոց բացեցի: Շատերը ծիծաղում էին՝ առանց խմիչք խաչապուրի վաճառելով ո՞վ փող կաշխատի: Բայց ընդամենը մեկ ամիս հետո արդարացրեց իրեն, անգամ՝ մեծ համբավ ուներ:

Վիրավորանքից ծնված ռեստորանների ցանցը

Հաճախակի հյուրեր էի ունենում, որոնց տանում էի ռեստորաններ, որտեղ լավ սպասարկում չկար, գին-որակ հարաբերակցությունը խախտված էր: Բացի այդ, դրսից եկած հյուրերն ասում էին, որ մենք՝ հայերս, «գոռոզ» ենք, չենք կարող «դնել-վերցնել», մեր խոհանոցը չունենք: Դա ինձ վիրավորում էր: Նպատակ դրեցի եւ սկսեցի  խորացված զբաղվել ռեստորանային բիզնեսով: Առաջին ռեստորանը Խորենացի փողոցում էր: Մտածում էի անվան մասին: Այդ ժամանակ անընդհատ վատաբանում էին, թե Երեւանը ինչ քաղաք է, այստեղ գործ հիմնել չի լինում: Որոշեցի, որ անունը պետք է կապված լինի Երեւանի հետ: «Երեւան ռեստորան» թանկ էր թվում, իսկ պանդոկը ավելի հասանելի էր:

Դավիթ Երեմյանը Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս


Շատ դժվար էր աշխատելը, որովհետեւ հայկական խոհանոցը ներկայացնում ես մարդկանց, որոնք գիտեն տատիկի սարքած ուտելիքների համը: Մի պահ տրվեցի խոսակցություններին, բայց հետո հասկացա, որ մենք մեր տեսլականը ունենք: Ստեղծեցինք մեր համերն ու ասացինք, որ սա է մերը: Ռիսկային էր, բայց ընդունվեց: Այսօր մեր տոլման ունի նույն համը, ինչ՝ տասը տարի առաջ:

«Պանդոկ Երեւան»-ից հետո մտածում էինք՝ ինչ անել: Որոշեցինք ռեստորան բացել ու անունը դնել «Լավաշ», որովհետեւ աշխարհի տարբեր երկրներում կան «Լավաշ» անունով ռեստորաններ, իսկ Երեւանում՝ չկար: Այս ռեստորանի հիմքում «Գյուղից սեղանին» գաղափարն էր: Մոտ 80-90 տոկոսը գյուղից բերված մթերք է: 2017 թվականին որոշեցինք գնալ գյուղ. հավաքեցինք ժողովրդին, ներկայացրեցինք մեր ծրագիրը: Սկզբում կասկածամիտ էին՝ «հերթական երեւանցիներն են», մի բան ասում են, հետո գնալու են, կորեն: Բայց տեսան, որ ավելի նպատակասլաց ենք, ու իրենք էլ մոտիվացվեցին: Հիմա ընդլայնում են իրենց տնտեսությունները:

Առաջին գծում խոհարարներն են

Մենք՝ սպառողներս, չգիտենք, թե ուտեստները, համը ստանալու համար ինչքան ջանք է թափվում: Խոհարարները, կարծես, ետնաբեմում լինեն: Երազում էինք ունենալ բաց խոհանոց եւ մեր խոհարարներին բերել առաջին գիծ, որպեսզի հաճախորդները տեսնեն, թե ովքեր են այդ համերը ստանում: Այդ երազանքը հնարավոր եղավ իրականացնել «Շերեփ» ռեստորան նախագծով:

Մեր խոհարարները միշտ ուժեղ են եղել: 2014 թվականին Լեհաստանի նախագահին պիտի հյուրընկալեինք: Արարողակարգի ծառայությունից եկել էին մեզ մոտ, որ որոշենք՝ ինչ ուտելիք է մատուցվելու, ինչպես: Ուտեստների մեջ կար տոլմա, որը մեզ մոտ մի քիչ կծու է, մի քիչ՝ աղի: Ես մտածեցի, որ մեր եվրոպացի հյուրի համար պետք է աղն ու կծուն մի քիչ թուլացնել: Այդ մասին ասացի մեր բրենդ շեֆին: Նա էլ, թե՝ ո՛չ, կամ էսպես եմ տալիս, կամ չեմ տալիս ընդհանրապես: Ասաց ու արեց իր ասածը: Նախատեսված էր 15 րոպեն մեկ փոխել ուտեստները: Երբ տոլման մատուցվեց, ես բարկացած սպասում էի, որ հիմա մեր հյուրը դժգոհելու է:

Դավիթ Երեմյանը Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս


Երբ 15 րոպեն անցավ եւ սպասարկողը տոլման վերցրեց, որ մյուս ուտեստը բերի, մեր նախագահն ասաց՝ հետ բեր տոլման: Այդ օրվանից մեր բրենդ շեֆի հետ չեմ վիճել:

Խոհարարների մասին մենք սխալ պատկերացում ունենք: Նրանք ամենաբարձր վարձատրվողներից են, բայց մենք՝ ծնողներս, միշտ մտածում ենք, որ մեր երեխան պետք է լինի իրավաբան կամ հաշվապահ: Բայց ինչո՞ւ չլինի խոհարար: Որովհետեւ չենք խոսում այդ մասնագիտության մասին, իսկ աշխարհում համբուրում են խոհարարների ձեռքերը:

Նպատակը՝ մոտիվացիայի աղբյուր

Մեր թիմի մոտիվացիան մեր նպատակն է: Մենք կարողացել ենք հավաքել այնպիսի թիմ, որի մեծ մասը կիսում է մեր գաղափարները:

Առաջնորդության դպրոցի ուսանողները Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս


Խորենացի մասնաճյուղում աշխատելիս՝ հյուրին տեղավորում էի, մատուցողը պատվերը վերցնում էր, գնում էր խոհանոց: Խոհանոցը նկուղային հարկում էր: Երեք հարկ վազելով իջնում էի, որ նայեի, թե խոհարարն ինչպես է պատրաստում: Հետո վազելով բարձրանում էի, որ տեսնեի՝ ինչպես են մատուցում: Հետո հասկացա, որ եթե ուզում եմ զարգանալ, գնալ իմ նպատակի հետեւից, պետք է իմ գաղափարակից մարդկանցով թիմ ստեղծեմ ու վստահեմ նրանց: Մեզ մոտ «կարեւոր աշխատող» չկա: Չի կարող տնօրենն ավելի կարեւոր լինել, քան՝ սպասք լվացողը կամ մաքրուհին:

Մենք կարեւոր սկզբունք ունենք. եթե հյուրը հեռանում է առանց շնորհակալություն հայտնելու, ուրեմն՝ մենք խնդիր ունենք: Պատահել է, որ օտարերկրացի մի հյուր դժգոհություն է ունեցել: Միայն նրա անունը իմանալով՝ գտանք հյուրանոցը, որտեղ ապրում էր, հանդիպեցինք, հարցրեցինք, թե ինչ խնդիր է եղել, ներողություն խնդրեցինք: Հակառակ դեպքում նա մեզնից նեղված էր գնալու, ուրեմն՝ նեղված էր լինելու մեր քաղաքից, մեր երկրից:

Հայկական խոհանոցն աշխարհահռչակ դարձնելու երազանքը

Գետնանցումի կրպակում ինձ հետ աշխատողին խոստացել էի, որ ինքը «կտկտան» կոշիկներ ու սիրուն զգեստ է հագնելու ու ղեկավարելու է մեծ թիմ: Իսկ այն ժամանակ օրեր էին լինում, երբ աշխատում էինք -20 ջերմաստիճանի պայմաններում: Արդեն 17 տարի մենք միասին ենք աշխատում, եւ հիմա նա ղեկավարում է «Պանդոկ Երեւանի» մասնաճյուղերից մեկը:

Ես ունեցել եմ եւ ունեմ երազանք, եւ ամեն փուլից հետո նոր երազանքներ, մարտահրավերներ են ծնվում: Ես չեմ աշխատել փողի համար: «Պանդոկ Երեւան»-ի երեք մասնաճյուղ արդեն ունեինք, երբ Երեւանում շատ արագ սկսեց զարգանալ մի ռեստորանային ցանց: Մի պահ երկրորդ կեսս սկսեց խոսել՝ ինչի՞ դու էլ նույնը չես անում, որ արագ գումար աշխատես: Բայց հասկացա, որ իմ նպատակն ուրիշ է, ես չեմ շեղվելու դրանից: Իմ նպատակն արժեք ստեղծելն է:

Դավիթ Երեմյանը եւ Առաջնորդության դպրոցի ուսանողները Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս


Ես ու մեր թիմը երազում ենք, որ հայկական խոհանոցը աշխարհում ճանաչված լինի: Քայլ-քայլ գնում ենք դրան: Գաթան Գինեսի ռեկորդների գրքում գրանցելիս՝ լուրջ պայքար եղավ: Իրենք ասում էին, որ պիտի գրվի՝ աշխարհի ամենամեծ խմորեղենը, մենք ասում էինք, որ պետք է նշվի «գաթա», որպեսզի եւս մեկ անգամ մեր հայկական ուտեստի անունը հնչեցնենք աշխարհում:

Լուսինե Ղարիբյան

Լուսանկարները՝ Էմին Արիստակեսյանի

Կարծիքներ
Հարգելի այցելուներ, այստեղ դուք կարող եք տեղադրել ձեր կարծիքը տվյալ նյութի վերաբերյալ` օգտագործելուվ Facebook-ի ձեր account-ը: Խնդրում ենք լինել կոռեկտ եւ հետեւել մեր պարզ կանոներին. արգելվում է տեղադրել թեմային չվերաբերող մեկնաբանություններ, գովազդային նյութեր, վիրավորանքներ եւ հայհոյանքներ: Խմբագրությունն իրավունք է վերապահում ջնջել մեկնաբանությունները` նշված կանոնները խախտելու դեպքում:

Կարդալ ավելին