Յուրահատուկ բիսքվիթ, մրգային ժելե ու նուրբ մուսային շերտեր. Երեւանում արդեն կարելի է գտնել տարբերվող համային համադրություններով մուսային տորթեր Mousse Cake House-ից: Այն նորաբաց ընտանեկան բիզնես է, որն առաջարկում է բնական հումքով պատրաստվող մուսային դեսերտներ:
Քաղցր բիզնեսի մասին GastroVino-ն զրուցել է հիմնադիրներ Էռնեստ Շաբոյանի եւ Մարինա Կուդբալյան-Շաբոյանի հետ:
Հոբբիից՝ բիզնես
Մարինա Կուդբալյան-Շաբոյանը մասնագիտությամբ բուժքույր է: Նախկինում հրուշակագործության մեջ այնքան էլ հմուտ չի եղել, միայն հասարակ թխվածքներ է պատրաստել: Նրա ամուսնու՝ Էռնեստ Շաբոյանի խոսքով՝ տորթերի պատրաստման հանդեպ հետաքրքրությունն առաջացել է ընտանիքի ընկերներից մեկի տրամադրած «Էսկիմո» թխվածքի բաղադրատոմսից հետո:
Էռնեստ Շաբոյանը | Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս
«Այդ տորթն իր մոտ շատ լավ ստացվեց: Դրանից հաճախ էր պատրաստում: Երբ հյուր էինք գնում, միշտ «Էսկիմո» էինք տանում, քանի որ դեռեւս միայն դա էր ստացվում: Խնդիրն այն էր, որ «Էսկիմոն» ճանապարհին կարող էր փչանալ: Դրա համար էլ սկսեցինք փնտրել այլ տեսակի տորթեր, որոնք ավելի երկար մնալով՝ համային որակները չէին կորցնի: Այդպես, մեզ համար բացահայտեցինք մուսային դեսերտները»,- պատմում է Էռնեստ Շաբոյանը:
Մուսային տորթերից առաջինը, որը փորձեց պատրաստել Մարինան, հետագայում ստացավ «Ճերմակ ամպիկ» (White Cloud) անունը: Այն բիսքվիթային ու մուսային շերտերի եւ մրգային կամ հատապտղային ժելեի յուրահատուկ համադրություն է: Հետզհետե, տորթերի պատրաստումը Մարինայի համար հոբբի է դառնում, իսկ ավելի ուշ ամուսինները որոշում են բիզնես սկսել:
Տորթ White cloud | Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս եւ Mousse Cake House
«Շուկան մոնիթորինգ անելուց հետո հասկացանք, որ մուսային դեսերտները համեմատաբար ավելի քիչ են, քանի որ եւ´ բաղադրիչներն են թանկ, եւ´ պատրաստումն է բարդ: Այնուամենայնիվ, պետք էր նաեւ ինչ-որ բանով առանձնանալ: Որոշեցինք տորթերը պատրաստել բացառապես բնական հումքով՝ առանց սննդային ներկանյութերի»,- պատմում է Էռնեստը՝ հավելելով, որ անհրաժեշտ օրգանական հումքը Մարինայի ընտանիքի անդամներն են ԱՄՆ-ից ուղարկում:
Համառությունն անհրաժեշտ է
Մուսային դեսերտները պատրաստման հատուկ բարդություններ ու նրբություններ ունեն: Մարինան հաջողում էր համային հաճելի համադրություններ ստանալ, սակայն սկզբնական շրջանում արտաքին տեսքը գեղեցիկ պահպանելը բավականին բարդ էր:
Մարինա Կուդբալյան-Շաբոյանը | Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս
Ջերմաստիճանի մի փոքր տատանում ու տորթն այլեւս չէր ստացվում: Շատ համեղ էր, սակայն շերտերը ծորում էին: «Պատրաստման տեխնիկան բավականին բարդ էր ու չէի կարողանում հասկանալ դրա նրբությունները»,- պատմում է Մարինան:
Տորթ Orange lake | Լուսանկարը՝ Mousse Cake House
Մի օր Էռնեստը Մարինային է ուղարկում ամերիկացի բիզնեսմեն, միլիարդատեր Ջոն Դեւիսոն Ռոքֆելերի խոսքերը համառության մասին.
«Չեմ կարծում, թե հաջողության հասնելու համար համառությունից զատ կա որեւէ այլ ավելի կարեւոր մարդկային որակ: Համառությունը հաղթահարում է գրեթե ամեն ինչ, անգամ մարդկային բնությունը»:
Այս խոսքերը ոգեւորում են Մարինային, ու նա սկսում է համառորեն աշխատել:
Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս
«Ամեն չստացված տորթի միջոցով մի նոր բան էի սովորում: Հասկանում էի, թե որտեղ էր սխալս, սովորում էի ուշադրություն դարձնել ջերմաստիճանի անգամ մեկ միավորի տարբերությանը: Հաջորդ անգամ պատրաստելիս նախորդ փորձն ամբողջապես հաշվի էի առնում: Անդադար փորձելու համառության շնորհիվ էլ սկսեցի հաջողել»,- հիշում է Մարինան:
Ընկերների օգնությամբ կարողացան բրենդ ստեղծել, եւ ընդամենը մեկ ամիս անց Mousse Cake House-ն արդեն ունի պատվիրատուներ ու համագործակցության առաջարկներ:
Տորթ Choco | Լուսանկարը՝ Mousse Cake House
Մատչայի գաղտնիքը
Mousse Cake House-ն արդեն առաջարկում է 10-ից ավելի տորթեր՝ Purple sky, Orange lake, Matchadream, MatchaAll եւ այլն: Առկա տեսականու արժեքը տատանվում է 9 000-18 000 դրամի շրջանակում: Տորթերից մի քանիսի գլխավոր բաղադրիչը ճապոնական մատչայի փոշին է, որն ունի բազմաթիվ օգտակար հատկանիշներ:
«Մատչան պարունակում է մի շարք կարեւոր տարրեր՝ Ca, K, Fe, F, J , եւ վիտամիններ, որոնք նպաստում են ոսկորների ամրացմանը, հիշողության եւ ուղեղի աշխատանքի բարելավմանը, իմունային համակարգի ամրապնդմանը: Կա մատչայի օգտագործման ճիշտ չափաբաժին, որը տորթերում պահպանում ենք:
Տորթ Matchadream | Լուսանկարը՝ Mousse Cake House
Հրուշակագործության մեջ մատչայի առավելություններից է նաեւ այն, որ այն չեզոքացնում է նախորդ համը՝ թույլ տալով, որ համի ընկալիչները լիարժեք զգան տորթի հաջորդ համային ելեւէջները»,- մանրամասնում է Էռնեստը:
Չվախենալ չհաջողելուց
Մարինայի պատրաստած տորթերը տարբերվում են վառ գույներով, որոնք բոլորը ստացվում են բնական մթերքներով ինպրովիզացիաների շնորհիվ: Հաճախորդների կողմից շատ սիրված են նաեւ նարնջի բնական մզվածքով եւ գազարով պատրաստված տորթերը:
Տորթ Purple sky | Լուսանկարը՝ Mousse Cake House
«Այժմ շարունակում եմ նոր բաղադրատոմսեր փորձել ու մասնագիտական գրականություն ուսումնասիրել: Առաջիկայում նաեւ ռուսաստանյան հրուշակագործի վարպետության դասերին եմ մասնակցելու: Որպես սկսնակ բիզնեսի հիմնադիր՝ խորհուրդ եմ տալիս չվախենալ չհաջողելուց, այլ փորձել հասկանալ՝ ինչում է սխալը: Եվ նորից՝ չվախենալ»,- ասում է Մարինան:
Լուսանկարը՝ Մեդիամաքս
Ամուսինների նպատակն է հետագայում հիմնել հրուշակեղենի խանութ-սրճարան: Մարինան ձգտում է նաեւ ստեղծել հեղինակային տորթեր, որի առաջին քայլերն արդեն իսկ անում է. Mousse Cake House-ի յուրաքանչյուր բաղադրատոմս հագեցած է հեղինակային տարրերով:
Գայանե Ենոքյան
Միացեք հայկական ամենահամեղ Insta-էջին:
Կարծիքներ
Հարգելի այցելուներ, այստեղ դուք կարող եք տեղադրել ձեր կարծիքը տվյալ նյութի վերաբերյալ` օգտագործելուվ Facebook-ի ձեր account-ը: Խնդրում ենք լինել կոռեկտ եւ հետեւել մեր պարզ կանոներին. արգելվում է տեղադրել թեմային չվերաբերող մեկնաբանություններ, գովազդային նյութեր, վիրավորանքներ եւ հայհոյանքներ: Խմբագրությունն իրավունք է վերապահում ջնջել մեկնաբանությունները` նշված կանոնները խախտելու դեպքում: